Chokladrecept: Smaskig Snickerskaka

Ni vet när man går på café och äter snickerskaka. Så undrar man om man inte skulle kunna göra det där lika bra, om inte lite bättre, själv. Svaret är jo, det kan du.
 
Detta recept kommer från en barndomsväns mormor och har följt mig genom livet och förgyllt de allra gråaste tisdagar. Och den är godare än alla snickerskor jag ätit på café. Baka den du med och förhöj lyckokänslan med minst 100%. Superlätt är det också! 
 
Du behöver 
1 liten burk crunchy jordnötssmör 
1/2dl socker 
1 1/2 dl ljus sirap 
1 liter cornflakes 
150g mörk bakchoklad
150g ljus bakchoklad 
 
Gör såhär 
1. Smält det smarriga jordnötssmöret, sockret och sirapen i en stor gryta. 
2. Krossa en liter cornflakes och blanda ner med de smälta ingredienserna. 
3. Tryck ut i en långpanna eller lämplig pajform till önskad tjocklek. 
4. Smält chokladen i ett vattenbad och smaska på ovanpå smeten. 
5. Släng in i kylen eller frysen beroende på hur snabbt du måste kasta i dig kakan. 
6. Hetsät kakan. 
 
Tips! När kakan varit i kylen ca 20 minuter, passa på att skära upp bitar innan den stelnar helt så slipper chokladen spricka! 
 
 
 
 
 
 
 

</div

Ett snack med en chipsmästare

Vi har fått den stora äran att ta ett litet snacks-snack med ett par av våra stora idoler - nämligen Jonny och Hussein som har drömjobbet som chipsmästare för Gårdschips. Ni som känner oss på bloggen vet att vi älskar både påsdesign, chipskrisp och innovativa smaker från just Gårdschips, så häng med nu och lär er mer om världens kanske absolut bästa yrke! Hey ho, let's go! 

 
 

 - Vad gör egentligen en chipsmästare?

En chipsmästare ansvarar för hela processen från odlaren och fram till färdig produkt. Mästaren ansvarar för potatiskvaliteten, tider och temperaturer i fritöserna, sorteringsmaskiner, kryddmängd och själva förpackning ( rätt vikt och rätt märkning)

 - Hur blir man chipsmästare och vad behöver man för utbildning?

För att bli chipsmästare krävs det mycket kunskap om potatis och potatisens egenskaper. Egenskaperna varierar så mycket under året så man kan aldrig göra exakt likadant vid varje batch som produceras.

Därav blir det mycket hantverkskunskap som ligger till grund för våra chips.

Utöver det så måste man förstå hela processen med oljetemperaturer, tider, kryddmängder osv. det bästa är om man får mycket tid med en redan erfaren chipsmästare. Maskinteknisk kunskap och livsmedelserfarenhet är nödvändigt, men framförallt är passionen för snacks kanske det viktigaste.

 

 - Vad är det bästa med att vara chipsmästare?

Det bästa med att vara chipsmästare är när man lyckats skapa utifrån en enkel potatis ett fantastiskt krispigt och smakrikt chips.

 - Äter ni mycket chips?

Vi chipsmästare äter väldigt mycket chips. Detta är nog det viktigaste med att var chipsmästare att hela tiden smaka och titta på produkterna så att de håller våra kvalitetskrav.

 - Vilka är era absoluta favoritchips?

Absoluta favoriterna är Chipotle Chili eller vår storsäljare Parmesan.

 - Vad har ni för tips till någon som vill bli chipsmästare?

För att bli en bra chipsmästare krävs det att man gillar chips men även att man har ett stort intresse för produktion och livsmedel. Och sen att man har turen att få bli upplärd av en redan duktig chipsmästare. Ett "känsligt"smaksinne är även en nödvändighet.