Hur tänker egentligen Ica?

Det har lyfts en fråga i kommentarsfältet angående Icas etiska tänkande vad gäller deras delicious Ica basic-choklad med smak av milk & caramel (och deras budgetvaror i allmänhet) så vi bestämde oss helt enkelt för att ta reda på hur det egentligen ligger till. HUR kan deras varor egentligen vara så billiga? Det dröjde inte mer än ett halvt dygn innan en fantastiskt trevlig tjej vid namn Rebecka svarade på vårat mail. Nedan kan ni läsa hela hennes utförliga svar. 👍🏾
 
 

Hej, 

Tack för din fråga! 

Först och främst, vad roligt att ni uppskattar vår choklad. Och det är bra att du lyfter funderingar som ni kan ha gällande produkten. Vår Mjölkchoklad, milk och caramel är en del av vårt ICA Basic sortiment. Som också är nämnt på vår hemsida så är ICA Basic är det billigaste sortimentet bland våra egna ICA-varor. Självklart lever de upp till våra högt ställda ICA-krav, men tack vare enkla förpackningar, stora volymer och en kvalitet som räcker gott för vardagen kan vi hålla priset nere.

Ni kan läsa med om vårt ICA Basic sortiment via denna länk: https://www.ica.se/icas-egna-varor/varumarken/ica-basic/  

Gällande vår samarbete med leverantör så jobbar ICA på flera sätt för att se till så att alla medarbetade i produktionen har acceptabla arbetsvillkor och att våra produkter tillverkas under godkända förhållanden.

På ICA göra vi affärer över hela världen och därför måste vi också ta ansvar över gränserna. Att värna om rättigheterna för alla som på olika sätt arbetar med att ta fram de varor vi köper och sen säljer är en självklarhet  för oss. Tvångsarbete eller barnarbete som du uttryckt oro för tillåter vi  inte. Anställda ska även ha acceptabla anställningsvillkor avseende  minimilön, arbetstider och ledighet och ha rätt till kollektivavtal och  föreningsfrihet.

Alla våra leverantörer måste förbinda sig till de krav och  policyriktlinjer som vi har. Vi finns även på plats nära våra leverantörer, för  att bättre kunna samarbeta med dem och kontrollera produktionen. Sedan 2008 har vi inköpskontor i Hongkong, Kina och Vietnam. Att finnas på plats hos  leverantörerna har underlättat arbetet och lett till bättre förståelse för vad  vi menar med socialt ansvar i våra avtal med dem. ICA eller en tredje part gör  en revision på plats hos leverantören för att försäkra oss om att förhållandena  för arbetarna lever upp till våra krav.

Våra krav baseras på FNs deklaration om mänskliga  rättigheter, Barnkonventionen och ILOs kärnkonventioner. Läs gärna mer om hur vi jobbar här:

http://www.ica.se/ica-tar-ansvar/etisk-handel/handel-pa-manskliga-villkor/

Hoppas detta förtydligar hur vi arbetar på ICA, 

Önskar dig en fin dag! 

#1 - Jesus, Nepal & tankar från min vardag

jättebra att ni tog tag i detta! jag får lära mig av er och kolla upp saker i stället för att ha fördomar...